Vårtecken – ett bi och Kretsstämma!

Vårens ankomst till Motala

”Blåsippan ute i backarna står, niger och säger nu är det vår”. Ja, det kunde vi som vandrade i naturreservatet Sjöbo-Knäppan, Motala, i söndags (15 mars). Här kunde vi även se vårlöken i blom.

Foto: Rolf Ström

Foto: Rolf Ström

Min uppmärksamhet under vår söndagsvandring i naturreservatet gick till det lilla biet som flög från blåsippa till blåsippa. Vilket fint vårtecken! Mitt foto ovan är ett bi som med stor sannolikhet är ett italienskt – Apis Mellifera Ligustica. Rasen är en variant av det europeiska honungsbiet. (Källa: Jonas Lagander, Östgöta Bi). Det är många som har svårt att skilja bin från getingar, så här är ett tips: Getingar har tydligare tecknade ränder medan bin är något mer åt det bruna hållet och lite mer ludna än getingar. Getingarna är mer tydligt gula och svarta. Getingens framkropp är svart medan biets framkropp är mer brunt och ludet. Ett annat bra kännetecken är att medan getingen ser mer ”farlig” ut så ser biet lite ”gulligt” ut.

Kretsstämma i Motala

Den 8 mars, en vecka innan vår vandring i Sjöbo-Knäppan, höll Naturskyddsföreningen i Motala sin årliga kretsstämma. Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar fick vi lyssna till Jonas Lagander från Östgöta Bi. Jonas berättade om biodling och då särskilt småskalig biodling som nu är i ropet. Bina är viktiga för pollineringen och vi fick lära oss mycket om honungsbin, honungen och hur vi kan hjälpas åt att värna om våra bin. Här följer några bilder från vår stämma:

 

Jonas Lagander från Östgöta Bi

Jonas Lagander från Östgöta Bi

Biodling 1
Biodling 2 publik 2
publik 1

Jonas Lagander från Östgöta Bi

Jonas Lagander från Östgöta Bi

Biodling tack

Dela

Kommentera

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.