Studiebesök på Löt Gårdsmejeri

Den 18 augusti var Naturskyddsföreningen i Motala på Studiebesök hos Erik (och Björn) på Löt Gårdsmejeri i Gammelkil utanför Mantorp och blev väl mottagna av både getter och värd. Besöket började i ett 1700-tals hus med nygräddade våfflor, kokkaffe, Brunneby-sylt och syrad grädde som var gjord på traditionellt vis. Därefter följde ostprovning av allehanda ostsorter – mjukost, brie, chevré, ricotta, parmesan och så smör – som producerats i det lilla gårdsmejeriet. Det var ett väldigt uppskattat besök bland de 16 besökande och Erik berättade med passion om vikten av glada djur för bra ostproduktion och upplyste oss om skillnaden mellan kommersiellt och traditionellt producerade mejeriprodukter. Till exempel tog den syrade grädden ca 2 dygn för Erik att tillverka medan den crème fraichen vi köper i butiken, som tillverkas utifrån samma princip, tillverkas på ett par minuter. Nog att den kommersiella mejeriproduktionen har blivit effektiv men frågan är till vilken kostnad för folkhälsan när maten stressas fram?

Lyckligtvis finns det eldsjälar som Erik och Björn som vårdar vårt kulturarv! Har ni vägarna förbi finns där en gårdsbutik (de har öppet när du kommer) och möjlighet att pick-nicka i gröngräset.

20150818_195055

Löt Gårdsmejeri’s glada (och nyfikna) getter

Dela

Kommentera

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.