En härlig vandring med Farfarsstugan som mål!

1 IMG_3143_s

I söndags, den 10 april 2015, var vi ett tjugotal förväntansfulla personer som stod samlade vid Åvik på Lemundavägen, strax efter avfarten mot Kärsby. Dagens aktivitet var vår guidade vandring från Åvik och därifrån över Djurkällaplatån, även kallad Ödebyskogen, till Farfarsstugan i Övralid. Natten till söndagen hade bjudit på kyla och frost, men temperaturen vår nu vid 10-tiden reden uppe kring 6 plusgrader.

Per-Gunnar Igelström berättar för deltagarna om istiden och Djurkällaplatån

Per-Gunnar Igelström berättar för deltagarna om istiden och Djurkällaplatån

3 IMG_3148_s

4 DSC05842_s
Med oss på denna vandring var Per-Gunnar Igelström, som varit lärare på Platengymnasiet i bl.a. geografi och historia. På ett mycket pedagogiskt sätt bjöd Per-Gunnar på sin gedigna kunskap om hur inlandsisen med isälvarna och dödis format detta mäktiga isälvsdelta som Djurkällaplatån utgör. Vi passerade först ett s.k. jättekast, ett stort stenblock, som blivit transporterat av inlandsisen. Därefter besteg vi Djurkällaplatån som idag har status som ett s.k. riksintresse för geologin. Vi besteg delta-platån via den 20 meter höga distalkanten, vilket är kanten av detta mäktiga isälvsdelta. Vi besökte en äldre hålväg, en lämning från en forntida väg som formats genom slitage från hästhovar, klövar och fötter. Sedan var det dags att vandra utmed Djurkällaplatåns centralås. Åsen är en 500 meter lång och drygt 30 meter hög getåsrygg. Omgivningen utgörs av ett vackert åsnätlandskap. Vi får en snabb lektion av Per-Gunnar, hur isälvarna och stora dödisblock formade detta dramatiska landskap, vilket är en mycket sevärd klenod i Motala kommuns landskap.

5 DSC05845_s

6 guidad vandring 10 april 2015_1_s
Halvvägs i vår vandring mot Farfarsstugan nådde vi fram till Västgöteby, en by som finns upptagen i våra tidigaste kyrkböcker redan på 1600-talet, men säkerligen har en långt äldre historia. Här såg vi fantastiskt fina blåsippsfält med inslag av tidiga vitsippor och vårlök. Vi passade på att ta vår matsäck i den värmande vårsolen och njöt av det vackra blommande kulturlandskapet. Efter en studie av äldre stengärdesgårdar vandrade vi vidare mot Ödebys näraliggande kulturlandskap.

7 DSC05850_s

8 DSC05853_s

9 DSC05856_s

11 DSC05865_s
När vi passerat Ödeby gård och vandrat vidare något i skogen, var vi snart framme och kunde skymta Vätterns vatten mellan snår och trädkronor. Vandringen ner mot Farfarsstugan gick nedför en behaglig stig. Väl framme vid vägen, som leder bort mot Farfarsstugan och nationalskalden Heidenstams Övralid, bjöds vi på en hänförande vacker utsikt över landskapet nedanför oss och över Vättern.

12 DSC05869_s

13 DSC05872_s

14 DSC05874_s

15 DSC05875_s

 

Markus Kåtorp, arrendator på Farfarsstugan, Övralid

Markus Kåtorp, arrendator på Farfarsstugan, Övralid

Marcus Kåtorp, den nya arrendatorn för mat och café verksamheten i Farfarsstugan, mötte oss och gav oss ett mycket varmt och trevligt mottagande. Marcus berättade om allt spännande som skulle erbjudas till kommande säsong, som startar i slutet av april. Övralids intendent, Per-Gunnar Andersson, som varit med under hela vår vandring, berättade också han om den kommande säsongen på Övralid och gav oss också inblick i hur den omfattande guidningsverksamheten fungerar. En bra början ska ju ha ett bra slut. Vi avslutade vår härliga vandring med kaffe ute i Farfarsstugans trädgård. I det fantastiskt fina vårvädret kunde vi både avnjuta den fina utsikten över Vättern, men också en fin smakupplevelse, den för året nya innovationen, en Farfarskaka. Den var gott slutmål i alla dess bemärkelser.

17 IMG_3154_s

Farfarskakan

Farfarskakan

19 IMG_3155_s

Dela

Kommentera

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.