Var med och bidra till klimatforskning och miljöövervakning!

Svenska fenologinätverket leter just nu efter frivilliga (s.k. fenologiväktare) som vill hjälpa till att följa klimatförändringarnas effekter genom att rapportera vårtecken, hösttecken, växtsäsongen och annat i naturens kalender!

Hur gör man?

Du kan rapportera förändringarna genom

Alla fenologiväktare följer en gemensam manual och därmed får dina observationer extra stort värde.

Tillsammans med andra kan du alltså bidra till en landsomfattande bild av årstidsskiftningar i Sverige. En av klimatförädrningens tydligaste effekter är att naturens kalender förändras, och med hjälp av dina observationer kan vi följa, förstå och förutse hur olika arter, olika årstider och olika delar av landet påverkas.

Låter det intressant? Klicka här och lämna dina kontaktuppgifter så skickar fenologinätverket mer information: https://www.netigate.se/a/s.aspx?s=262231X49418734X95576 eller hör av dig till

Maria Lundgren & Kjell Bolmgren
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet Samordnare för Svenska fenologinätverket

info@naturenskalender.se

maria.lundgren@slu.se

Bakgrund

Svenska fenologinätverket arbetar sedan 2008 för en landsomfattande insamling av fenologiska data, exempelvis datum för lövsprickning, blomning och höstlövsfaser. För att databasen ska hålla god kvalitet organiserar vi ett nätverk av såväl frivilliga som professionella så kallade fenologiväktare. Fenologiväktarna gör sina observationer i enlighet med en gemensam instruktion, fenologimanualen.

Insamlingen av fenologiska data ger ökad kunskap om vilka effekter ett förändrat klimat kan få på grundläggande ekosystemegenskaper och tjänster såsom växtsäsongens längd, pollination, skogstillväxt och födotillgång i naturen. SMHI och Uppsala universitet organiserade ett liknande nätverk under en 50-årsperiod med start 1873, vilket gör att det finns historiska data att jämföra med. Flera Länsstyrelser har initierat regionala fenologinätverk i samarbete med Svenska fenologinätverket och använder detta till deras regionala miljöövervakning. Bland annat ger det underlag till miljömålsindikatorerna ”Växternas växtsäsong” och ”Vårtecken” på Miljömålsportalen. Just nu breddas  verksamheten att omfatta även biodlare och fågelskådare.

Målsättningen är att ha ett observatörsnätverk med fenologiväktare i hela Sverige, så att databasen blir landsomfattande.

fenologin

 

 

 

 

 

 

 

FOTO (tussilago): Gert Olsson/Scandinav

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.