Överklagande till Mark- och miljödomstolen

Stare med ungar

Stare med ungar

Naturskyddsföreningen i Motala överklagar Motala kommunfullmäktiges beslut 2024-09-09 om fem detaljplaner, varav följande avser överklagandet av detaljplan för kv Tvättsvampen vid Badstrandsvägen/Varamovägen.

Här följer ett sammandrag och nedan finns samtliga dokument som sänts som överklagan till Mark- och miljödomstolen.

Grunder för överklagandet:

  1. Artskyddsförordningen: Detaljplanen hotar skyddade arter som härmsångare och fladdermöss.
  2. Miljöbedömning: Kommunen har felaktigt bedömt att planen inte medför betydande miljöpåverkan.
  3. Tydlighetsprincipen: Planens syfte är otydligt och försvårar förståelsen för allmänheten och sakägare.

Föreningen motsätter sig också kommunens slutsats att miljöpåverkan är obetydlig trots omfattande bevis om fridlysta arter. Vidare kräver föreningen att en miljökonsekvensbeskrivning utförs.

Bakgrund:
Motala kommun antog fem detaljplaner den 9 september 2024, trots tidigare domstolsbeslut som upphävde liknande planer. Naturskyddsföreningen anser att kommunens tolkning av betydande miljöpåverkan är felaktig och att en miljökonsekvensbeskrivning borde ha genomförts.

Utvecklade grunder för överklagandet 

Artskyddet

Den överklagade detaljplanen strider mot artskyddsförordningen som genomför EU

direktiv för skyddade arter. Planen hotar flera fridlysta och rödlistade fågelarter, såsom härmsångare, ärtsångare och svartvit flugsnappare, samt fladdermusarter som nordfladdermus och dvärgpipistrell. De åtgärder som kommunen föreslagit bedöms som otillräckliga för att skydda dessa arter och deras livsmiljöer.

Enligt kommunens egen artskyddsutredning kommer flera viktiga livsmiljöer försvinna eller försämras, vilket strider mot kraven på dispens för påverkan av skyddade arter. Naturskyddsföreningen i Motala anser att detta innebär en betydande negativ miljöpåverkan enligt miljöbalken och plan- och bygglagen.

Miljöbedömning och miljökonsekvensbeskrivning

Detaljplaneprojektet omfattar betydande miljöpåverkan enligt Naturskyddsföreningen i Motala. Trots kommunens bedömning av ringa påverkan visar förekomsten av många fridlysta och rödlistade arter att området har höga naturvärden. Skyddade arter som härmsångare och fladdermöss riskerar att förlora livsmiljöer, vilket kräver en miljökonsekvensbeskrivning enligt lag.

Föreningen anser att kommunens förslag på skyddsåtgärder är otillräckliga och påpekar att en korrekt bedömning inte genomförts, vilket kan leda till irreversibla skador på skyddade arter.

Tydlighetsprincipen
Lalandiaprojektet var ett samarbete mellan Lalandia A/S och Motala kommun som syftade till att etablera ett semestercenter och 500 semesterbostäder i Motala. Trots att fem detaljplaner togs fram för att möjliggöra detta, drog sig Lalandia ur projektet 2024. Därmed utgör grunderna får denna hårdexploatering av Varamon inte någon avtalad näringslivsetablering, som skulle skapa stort antal arbetstillfällen i kommunen. Nu anses detaljplanerna bryta mot tydlighetskravet i PBL 4 kap. 32 och 33 §§, eftersom de saknar tydlighet kring syftet med de föreslagna semesterbostäderna. Naturskyddsföreningen i Motala anser att en ny vision för området bör utformas genom bredare samråd och fördjupning av Översiktsplan 2040.

Slutsats

Naturskyddsföreningen i Motala anser att kommunens beslutade detaljplaner bygger på felaktiga grunder
En ny vision för Varamon utifrån vår tolkning av gällande lagstiftning bör arbetas fram genom en fördjupning av Översiktsplan-2040 och ett bredare samråd med kommuninvånarna och andra intressenter.
Med dagens upplägg från kommunens sida anser vi att beslutade detaljplaner bryter mot Tydlighetskravet enligt Plan och bygglagen 4 kapitlet 32 och 33 §§.

_____

Ta del av respektive överklagad detaljplan genom att klicka på följande länkar till pdf-filer:

Överklagan detaljplan del av kv Tvättsvampen Motala 2024_0001 med följande bilagor:
Bilaga 1 Länsstyrelsens yttrande över kommunens artskyddsutredning dnr 13814-2022 – 16
Bilaga 2 Markanvisningsavtal Motala o Lalandia 2017

Överklagan detaljplan Folketspark 3 2024_0001
Överklagan detaljplan Folketspark 1 2024_0001
Överklagan detaljplan kv Fjällskivlingen 2024_0001
Överklagan detaljplan kv Badgästen 2024_0001

 

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.