Naturkraft

Naturskyddsföreningen och Naturkrafterna i Motala

Helgen den 12-13/2014 var det dags att testa cyklarna. Kommunikationsansvarig i kommunen är Helena Hellsten, som ordnat med hyrcyklar. Hjälp kom från Försvarets Motorklubb, Östergötland med lärarveteraner. Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet var naturligtvis också där.

Bild 7s Bild 19s CIMG2396s
Första cykelträningen
En dag i april 2014 hölls en första lektion i cykel-åkning.
Klicka här och läs mer
Cykeltur på egen hand
Efter övning och träning på cykel var det tid för examen.
 Klicka här och läs mer
Paddling
Här Att för första gången paddla kajak är en sann och härlig upplevelse!
 Klicka här och läs mer

Bakgrund

Hösten 2013 startade Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet i samarbete, en naturcirkel i Motala. Detta med initiativ av ett par kvinnor från Somalia. De ville lära sig mer om den svenska naturen, göra något tillsammans och motverka eventuellt utanförskap hos sina medsystrar.

CIMG2015_lj_s

Cirkeln började med att några kvinnor följde med på guidad utflykt på ”Vilda blommornas dag” på Soldatängen i juni. I augusti var det dags för slåtterfest på samma äng som Naturskyddsföreningen sköter sen många år tillbaka. Att få skörda med lie var svårt men roligt och gav mersmak.

Under hösten  var följande träffar inomhus i Studiefrämjandets lokaler och fler kvinnor anslöt bla från Irak och Palestina. Vi lärde känna varandra, hittade ett gemensamt språk (med mycket gester och skratt) och diskuterade vad vi egentligen ville göra. Under tiden pratade vi även allvar om kemikalieanvändning och ekomat.

Flitiga kvinnor

Idag består cirkeln av 9 kvinnor från olika delar av världen och antalet ökas sakta. Hjälpledare finns representerade av Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet.

Tillsammans har vi utvecklat en plan för cirkelns syfte och mål.

Arbetsnamnet är ” Naturkrafterna”.

Syftet är att lära sig mer om djur , natur och miljö, få en djupare kunskap om detta och förmedla vidare en känsla av att alla kan njuta och trivas i naturen på olika sätt och med olika aktiviteter. Naturen har ett rekreationsvärde och ger en livskvalite´som vi hoppas kunna sprida. Vi hoppas fler blir intresserade och fler kan njuta av att vara i naturen  och att detta leder till att fler blir engagerade för miljön och för en hållbar livsstil.

”Naturkrafterna” ska så smånigom leda egna grupper med nya svenskar, unga och gamla i syfte  att skapa intresse för naturen, miljön och friluftsliv.

Dokumentation pågår som skall leda till en foto och berättarutställning med tema ”Naturen och jag””