Rädda vår fantastiska landskapspärla!

Låt inte nutidsmänniskans kortsiktiga tankesätt råda i Planprogrammet för Bromma, Kärsby och Djurkälla! Vad vill våra efterkommande ha här ute i framtiden? Vill de se ett bostadsområde runt Kärsbyån, med total brist på mångfald både bland växter och djur och bland fantasilösa husbyggnationer kreerade av arkitekter inspirerade av rymdålderns spejsade boningar med gräsmatta, stenläggning och asfalt runt i kring?

ELLER… vill de se den natur som i 1000-tals år präglat vårt boende i den här delen av landet, nordöstra Vätterbygden, som härbärgerar så många unika natur- och kulturtyper på en begränsad yta?

Nej, låt dessa naturvärden avnjutas av en månghövdad allmänhet, som kommer att törsta efter naturscenerier, inte långt från staden. Inte vill jag cykla ut till Kärsbyån, Djurkälla och Ödeby och visa mina barnbarn ännu ett nytt bostadsområde där penningstarka människor byggt sig hus för att bo i ’sjönära läge’, som det så populärt heter.

Detta suveräna läge ska då njutas av 300 villaägare och stänga utsikten och tillgängligheten för detta historiskt och för framtida generationer viktiga landskap, för mångfalt flera människor, den s.k. allmänheten! Dessutom kommer varje hushåll att disponera minst 2 bilar, för Regionen har meddelat att hitut blir det ingen kollektivtrafik och jobben finns i stan, om inte i Motala, så i Linköping eller annorstädes en bra bit härifrån. Kallas detta att minska belastningen på miljön? Nej, då vore det väl bättre att bygga bostäder i kollektivtrafikområdet och närmare till Centralstationen. I Borensberg ser man gärna en folkökning, också för att därmed få tillgång till bättre samhällsservice.

Bygg inte på jordbruksmark, som vi behöver för ekologisk och lokal odling av mat! Så viktigt, vilket vi fått erfara i dessa kristider som råder nu. Se till att denna jordbruksmark används till odling eller djurhållning, inte för att säljas och generera några kronor i kortsiktig vinst till några få! Förlusten för oss andra blir mångfalt större och kan inte räknas i kronor och ören. Tänk till i Motala kommun, innan ni förstör något som kommande generationer gärna hade velat ha kvar!

Läs på om vad som kan göras och vilka möjligheter vi kan utnyttja. Vi kan göra området Vättern, Boren med omgivande natur- och kulturbygd, inräknat vattendragen Göta kanal och Motala ström till ett fantastiskt turistmål för de som vill ha rekreation och natur- och kulturupplevelser. Varför inte bygga ett Naturum på lämplig plats, där det berättas om Motalas fantastiska historia, geografi och Vätterns extremt fina ekosystem. Det är så man utvecklar besöksnäringen tillsammans med lokala aktörer. Gemensamt måste vi bygga något miljö- och klimatmässigt hållbart, som kommer ALLA till del.

Karin Frisell, vice ordförande i Naturskyddsföreningen i Motala

#planmotala, #motala, #varamon. #bromma, #kärsby, ”#djurkälla

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.